Bistrot Lateau Cafe Bistrot

Image 1

Μπιστρό
Τα bistro πρωτοεμφανίζονται στη Γαλλία το 1815 και είναι μικρά Restaurant που προσφέρουν γρήγορο, απλό & ποιοτικό φαγητό. Η ετυμολογία της λέξης "bistro" που ορισμένες φορές συναντάται ως "bistrot", διεκδικείται από τους Γάλλους λέγοντας ότι έχει ρίζες στο απεριτίφ bistrouille (καφές με λικέρ) αλλά είναι ευρέως γνωστό πως προέρχεται από τη Ρωσσική λέξη bystro (6bictpo), η οποία σημαίνει "γρήγορο". Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου πολέμου όταν η Γαλλία βρισκόταν υπό Ρωσσική κατοχή και οι Ρώσσοι στρατιώτες που βιάζονταν να σερβιριστούν, φώναζαν "bystro". 

    Τα bistro ήταν συνήθως μικρά ισόγεια ως επί το πλείστον πανδοχεία, με υπόγεια κουζίνα στην οποία ετοιμάζονταν φθηνά ποιοτικά πιάτα (μπαγκέτες, πίτες, σαλάτες) ενώ σέρβιραν καφέ, κρασί ή ποτά και διάφορα ροφήματα. Μετά το τέλος του πολέμου, τα bistro έγιναν σημείο συνάντησης για καλλιτέχνες & διανοούμενους όπως επίσης και άτομα που αποζητούσαν κάποιο μικρό, ζεστό, ήσυχο χώρο με ποιοτικά ροφήματα & φαγητά. 

    Γνωρίζοντας μεγάλη άνθιση στην Γαλλία, τα bistro πλέον συναντώνται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, ενώ πέρασαν τον Ατλαντικό ωκεανό φτάνοντας στην Αμερική όπου κάθε πόλη τα προσαρμόζει στο δικό της στυλ και απαιτήσεις.